Krim, krim og krim?

Fra romjulens Klara Klok-spalte «Spør Ole Peder»:

Ole Peder, hva slags bok burde jeg skrive for å være mest mulig sikker på å få den utgitt av et mellomstort norsk forlag?

1) Dette er ikke mitt felt, så jeg spurte en redaktør ved et mellomstort norsk forlag. Han sier: «Enten en (spennende) krim med en troverdig, kvinnelig hovedperson i alderen 35-45, eller en roman på ca 320 boksider (200 manussider) som inneholder sentiment, slekt, svik, sensualitet og språklig sensibilitet.»

2) En utgitt tegneserieskaper (og dramatiker/animasjonsfilmregissør) på lite forlag svarer:

«Her, tre stikkord…
1. Krim

2.Krim

3. Krim…»

3) Jeg spurte også en mer optimistisk anlagt redaktør ved et stort forlag: «en god en? 🙂 Neida. Jeg tror på en steam punk som treffer jentene og som bringer frem et nordisk univers med krimelementer. Utover det er jeg tilhenger av originalitet, skape noe nytt og spennende i et felt hvor alt for mange kopierer hverandre.»

4) Kulturjournalist med litteratur som spesialfelt svarer: «Vanskelig spørsmål.
Du kunne jo prøvd deg på et polyfonisk mesterverk der du brukte de historiske stemmene til live-karakterene dine som grunnlag til en slags roman. Se: Virginia Woolfs Orlando eller Jennifer Egans A visit from the goon Sqad. Etter suksessen med Hel Ved (!) dersom du kan mye om et eller annet macho, men jordnært felt kan nok det funke. Eventuelt krim om en nyhetshungrig nettjournalist som løser mysterier i Oslos undergrunn.

Generelt tror jeg det smarteste er å spørre seg selv først hva man har lyst til å skrive, deretter hva som kan være lett å selge inn til forlagene. Å skrive bok er stort utholdenhetsarbeid og da er det greit å trives med det du holder på med.»

5) Utgitt barnebokforfatter på stort forlag svarer: «Takk for en interessant melding, som jeg ikke vet helt hvordan jeg skal svare på. Eller, i utgangspunktet vet jeg jo det, og det er at det bør handle om noe som er så allmennyttig som mulig, men som samtidig er noe du brenner for. Mitt inntrykk er at det ofte er det som skaper en kombinasjon av noe som er bra og samtidig selger (slæsj blir interessant for forlagene). Men hva vet vel jeg, som egentlig har gitt opp bransjen litt.»

6) Redaktør for litteraturtidsskrift: «Å finne en fellesnevner blant alle de hundretalls, for ikke å si tusentalls bøkene som utgis av mellomstore norske forlag i Norge hvert år, er slett ikke enkelt. Litt over middels skriveferdigheter og en viss åpenhet for verden (eller eventuelt en merkbar interesse for ens mangel på åpenhet for verden), er en god start. Dreier det seg om sakprosa, hjelper det trolig at boka handler om lokale forhold; norske lesere er, trolig av historiske grunner, narsissister. Skjønnlitteraturen utgjør et langt mer variert område enn sakprosaen, og her er det sjelden tema eller motiv som avgjør; om man ikke er i stand til å skrive av egen maskin uten på forhånd å vite hvor man skal ende opp, eller hva man skal skrive «om», er neppe poesi eller fiksjonstekst det rette uttrykket.»

7) Utgitt ungdomsbokforfatter på mellomstort forlag: «Tja… Bøker om ved slår tydeligvis an, så kanskje noko om eit eller anna mandig og husrelatert? [:p]

Mi erfaring er at forlag primært ser etter kvalitet. Viss du viser at du har godt språk og kan setja saman ei historie som heng på greip og er spennande å lesa, er det viktigare enn ein konkret sjanger.

Når det er sagt, har eg sjølv fått høyra at det er vanskeleg å pusha bøkene mine ut av landet fordi dei er ‘historisk fantasy’ og ikkje har noko kopling til vår tid slik f.eks Harry Potter og Percy Jackson har.»

8) Kulturjournalist med litteratur som spesialfelt: «Jeg vil tro de sikreste sjangrene å operere i er krim (for voksne) og fantasy (for barn). Så enkelt og forutsigbart som det.»

Advertisements
Dette innlegget ble publisert i Skriveri og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s