Bildene «mine» – hvor ble de av? Om Creative Commons og litt sånt.

I 2009 ble jeg veldig opptatt av å ta bilder av ting med mobilkameraet mitt. Jeg har ingen formell fotoutdannelse, og kan ikke forklare deg det gyldne snitt om du gir meg en rosin pakket inn i en pølse. Men etter å ha bearbeidet noen tusen (ti tusen? hundre tusen?) fotografier og tatt mange, mange hundre selv innbiller jeg meg at jeg at jeg har et visst blikk for motiv.

Dårlig ingress. Ræva inngang på brødtekst. Smekk på lanken.

Cluet er; da jeg var så besatt av disse tingene i 2009 la jeg ut haugevis av bilder på en Flickr-konto, på en Creative Commons-lisens (siden delingskultur også var en besettelse i de dager).  Nærmere bestemt «Attribution-ShareAlike Creative Commons».

Jeg skrev også en lang og svært surrete tekst om prosjektet i avisa jeg jobber for, på et tidspunkt jeg vel var hakket mindre sunn og frisk enn jeg er i skrivende stund (and dat’s saying something).

Men nok om det! Det jeg har lyst til å skrive og tegne litt om her er prosjektets ringvirkninger. Jeg sa basically til hele verden at, «hei, folkens, her er noen bilder, forsyn dere fritt».

Men jeg har ikke før nå, 2-3 år senere, våget/interessert meg for/ønsket å finne ut hva resultatet ble.

At dette nettstedet heter snarglebarf er ganske tilfeldig. Jeg hadde et annet (og mye kjedeligere) navn i tankene da jeg fant ut at jeg ville opprette det, men det var opptatt. Så jeg vendte tilbake til et pseudonym jeg har brukt sporadisk i en 12 års tid +.

Når jeg googler litt rundt ser jeg at jeg har brukt det.. heh… hva skal man si, forholdsvis aktivt og ofte de siste 12+ åra. Og det er jo gøy.

Men tilbake til bildene. Helvete så blåggete jeg var i dag.

Hvor ble det av dem? Var det noen som benyttet seg av den frilynte og fantastiske Creative Commons-muligheten? Svaret later til å være JA.

Min spansk er forholdsvis rusten, men denne bloggposten later til å handle om undersøkende journalistikk. Illustreres med et foto av min hånd som løfter på takplatene hos NRK Marienlyst.

«Cómo mantener las fuentes para el periodismo de investigación

Disponer de buenas fuentes de información es fundamental para el desarrollo del periodismo de investigación. IJNet publica una serie de consejos –originalmente parte de uno de los cursos online de ICFJ Anywhere– para cuidar y mantener esas fuentes:»

Denne siden skjønner jeg ingenting av, siden den er skrevet på tjing-tjong, men webansvarlig har valgt å inkludere et av mine foto sammen med en masse andre bilder av blomster:

10.05.2009 / snarglebarf

クリエイティブ・コモンズ 表示-継承 2.1

I dette strekket fra Klikk.no/Bolignytt er jeg kreditert, men jeg må innrømme at jeg ikke kjenner igjen mitt eget motiv i kollasjen. Skulle jeg satt penger på det tipper jeg på juleneket.

Dette må du huske før jul
Har du husket å kjøpe alt du trenger i huset før juleferien?

Det påfølgende motiv er en gjenganger. Jeg tror tagging og litt banale søk er noe av bakgrunnen. Tror jeg fikk det på byen av en eller annen AdBuster-inspirert stakkar. Lite aner han hvor mange ganger den banale t-skjorten hans har blitt reprodusert.

Wow. Really.

Photo courtesy of
‘14042009339′
courtesy of ’snarglebarf’

Seen in the Smithsonian American Art Museum’s twitter feed: “Just spotted in the museum: Academy Award-winning director Martin Scorsese, here to accept MPAA’s Jack Valenti Humanitarian Award tonight!”

Samme tjing-tjong-side. Denne gangen likte de et fontenemotiv fra Oslo.

著作権制限なし   表示   表示-継承   表示-改変禁止
Bloggen Wooly Days. Blogpost Drowning not waving. Nok en gang bruk av Evil-t-skjorte-motivet.
Tysk blogg om onlinerollespill? Skriver om Gears of War. Aner ikke hvorfor de har lyst til å bruke ryggen min og solnedgang ved Gressholmen i 2008 som illustrasjonsfoto.

«Marcus Fenix

10.11.2011 Gespeichert in Rpgs-online | 2 Kommentare »

Einige tolle role play game online Bilder:

Marcus Fenix
Gears of War is a tactical third-person shooter video game developed by Epic Games and published by Microsoft Game Studios. It was initially released as an exclusive title for the Xbox 360 on November 12, 2006 in North America, and on November 17, 2006 in Europe. A Limited Collector’s Edition was also released, which included a disc of bonus content and an art book titled Destroyed Beauty that detailed much of the game’s back-story. A Microsoft Windows version of the game was created with additional content and released in North America on November 6, 2007, with a Mac OS X version also confirmed.»

Blåggen Usefulrpgtools.info finner det også verdt å presentere min rygg for verden.

Ham om det. Vi beveger oss videre… til USA?

«Can you get out of court ordered drug rehab early?

court ordered drugQuestion by Jay: Can you get out of court ordered drug rehab early?

i know prisons do good behavior and such. is there anythiong similar for drug rehab? my fiance was sentenced to 9 months in a pine bluff Ar drug rehab facility and she doesnt have a drug problem. will they reduce the time if they figure that out or does she have to stay the whole 9 months even though she doesnt have a problem?
the reason they ordered it was because 2 years ago they say she failed a probation drug test that they screwed up. it showed that she was on cocaine, excstasy, heroin, and a bunch of other drugs taht she never took if she had a real drug problem she would have been stealing my parents easily obtained prescription medication for months. and she never has.»

Ja. Mitt foto gitt. På en story jeg ikke har hørt noe om før jeg Googlet «mitt eget» pseudonym. Sånn går no dagan. Akkurat dette motivet går igjen flere steder, trolig pga tagging.

Orker dere mer?

«How to Stay Safe When Exercising Outdoors in Cold Weather [Exercise]

It’s pretty cold outside, at least here in North America. That doesn’t mean you have to skip your morning jog or get out in the sun for a little exercise though, it just means you have to take a few extra precautions to stay safe, warm, and comfortable while you exercise outdoors. Here’s what you need to know. »

Min fot. Min forhenværende sko. Inspirerer folk til å kle godt på seg når de skal ut og jogge. Det er jo ganske kult.

Siden jeg er litt sånn 20-tallsfetisjist syntes jeg det var hyggelig at en eller annen tysk blågg om året 1921 hadde plukket opp dette bildet:

Hvorfor bloggeren Ramadan-Karim.com har valgt å gjengi dette fotoet fra St. Hanshaugen vet ikke jeg, men det har sikkert noe med antirasisme å gjøre.

Takk for titten!

Advertisements
Dette innlegget ble publisert i Foto, Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s