En slentrende omtale av Cory Doctorows For the Win (sf for ungdom)

Virtuelle gullgravere, transnasjonal organisering, maktas teknologi vendt mot makthaverne og gode gamle internett.

Dette er blant ingrediensene i Cory Doctorows ungdomsroman For the Win – Organize to survive!

Bokas tittel er basert på nettslanguttrykket FTW, som betyr at noe er superdupert. I onlinespillenes verden gjaller det virtuelle utropet hvis man for eksempel har pwnet (eid, hersket over) noen, eller kanskje funnet en fin skatt.

I forbindelse med skriveriene om onlinespillet World of Warcraft for noen år tilbake ble begrepet «gold farmers» kjent for norsk allmenhet. Konseptet er at noen (gullgraverne) skaffer til veie virtuelt gull, som kan brukes til å kjøpe ting i spillet. Siden selger de det til andre spillere for «virkelige penger». I Kina og andre utviklingsland finnes det mennesker som har jobbet heltid som slike gullgravere. De fleste spillselskapene forbyr slik virksomhet, fordi det forstyrrer balansen i spillet og den typen moro de ønsker å skape. Men etterspørselen er der, fordi det tar tid å samle virtuell valuta, og mange i rike land er villige til å betale betydelige beløp for å spare denne tiden. I 2011 meldte den britiske avisa The Guardian at innsatte i kinesiske fangeleire har blitt satt til å jobbe som virtuelle gullgravere.*

Dette er noe av bakteppet for boka, som ble skrevet i 2010. Den foregår i en nær fremtid. Noen av de sentrale hovedpersonene jobber som gullgravere i en slags sweatshops, der de jobber lange arbeidsdager som profesjonelle gamere. I nettkafeer, nedlagte fabrikklokaler, med dumplings på overfylte pulter, sneipen dinglende fra truten og – selvsagt – for penger. Hovedpersonene befinner seg i USA, India og Kina, men finner sammen i spillenes virkeligheter. Siden i den fysiske «virkeligheten».

Eter-hvert begynner de å innse mer og mer av rovdyrkapitalismens logikk. Og danner seg forestillingen om at mer av merverdien de skaper bør tilfalle dem selv. De begynner å  organisere seg, og derfra ruller ballen videre med virtuelle angrep, høyst fysiske  politiaksjoner, streiker og lockouts, menneskesmugling, illegal podcastpropaganda via proxyservere, overvåking, kontroll m.v.

En transnasjonal fagforening kjempet frem av innbyggere i «den 3. verden», med internett som verktøy for organisering og våpen for å fremme krav. Og RL (Real  Life)-implikasjoner. En ATTACers våte drøm? Noe for stiftelsen Manifest?

Jeg oppdaget Cory Doctorow først i sommer, i den svært underlige Someone Comes to Town, Someone Leaves Town. Som handler om noen merkelige fabelskapninger i vår  samtid… og gratis trådløst internett. Siden har jeg lest en samling tidlige noveller (litt hit and miss) og boka Eastern Standard Tribe (som jeg likte ganske godt, bedre enn FTW, men som allerede virker litt datert på tross av at den ikke er eldre enn 2004). Kanadisk-britiske Doctorow er blogger, journalist og sf-forfatter. Han er kjemper aktivt for  delingskultur, er involvert i arbeidet for å endre copyrightlovgivningen til fordel for både opphavsrettshavere og forbrukere, og en viktig støttespiller for organisasjonen Creative  Commons. Han har også jobbet for Electronic Frontier Foundation, som jobber for fri og  åpen telekommunikasjon, personvern i lys av ny kommunikasjonsteknologi og den slags.

Mange av bøkene og tekstene sine gir han ut på en Creative Commons-lisens, og de kan lastes gratis ned fra nettstedet Craphound.com i ulike formater, før man eventuelt bestemmer seg for å kjøpe elektronisk eller trykk. Hittil opplever jeg nok Doctorow mer interessant som essayist, tenker og aktivist enn som sf-forfatter. På «nær samtid postcyberpunk»-feltet opplever jeg at William Gibsons Blue Ant-trilogi går det jeg hittil har lest av Doctorow en høy gang. Men jeg regner med at det vil komme gull fra den  kanten, eller at det allerede har kommet gull jeg foreløpig ikke har lest.

For the Win er dessverre ikke en veldig sterk bok. Jeg oppdaget først et godt stykke ute i teksten at den er lablet for «Young Adults». Ikke noe galt i det, men jeg er neppe helt i kjernemålgruppen. Men det er mulig jeg ville digget den da jeg var 13. Hovedpersonene er alle tenåringer, det er noen i overkant pedagogiske passasjer. Hva verre er synder forfatteren mot gode gamle «show, don’t tell». Mange av passasjene ville jeg langt heller  ha lest i essayform. På det verste blir det litt som Sofies Verden.

Men, hva vet vel jeg. En ungdomsbok som kanskje kan lære bort litt om makroøkonomi, klassekamp og hvilken enorm potensiell makt kidsa besitter i kraft av sine skillz og at de  har vokst opp inni internett?

Kunne vært verre.

Her kan du laste ned boka gratis og lovlig, i en masse forskjellige formater, hvis du skulle føle for det (eller har en håpefull n00b i huset): http://craphound.com/ftw/download/

* «China used prisoners in lucrative internet gaming work» 25. mai 2011: http://www.guardian.co.uk/world/2011/may/25/china-prisoners-internet-gaming-scam

Advertisements
Dette innlegget ble publisert i Bøker, Intertubes, Lektyre, sf. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s