En dyktig drømmer

Jeg og noen Twitter-venner har bestemt oss for å lage fabelprosaisk fanzine. Her er en smakebit fra min hånd:

***
Det funklet i pannebåndet hennes, som var koblet opp med en ledning. Ledningen førte til en maskin på veggen, en tankeprojektor. Hun var en av de profesjonelle drømmerne. På en stor skjerm ble tankeprosessene hennes fremvist for publikum. Minnebilder. Seksuelle fantasier. Mer hverdagslige gjøremål. Sangsnutter.

Intensiteten i minnebildene er kjennetegnet ved en dyktig drømmer. Hun var en av de fremste. Drømmene hennes var viden kjent for sin sublime kvalitet og dybde. Allerede var det noen som gråt i salen, da et særlig traumatisk bilde fra barndommen hennes flakket over skjermen. Det ble avløst av synet av hendene hennes som hakket en løk til hun skar seg. Blødde fra tommelen. Det var ikke et dypt kutt.

«Du var flink i kveld», sa manageren hennes på vei tilbake til tanken der hun sov. De satt i en nattsort limousin som gled gjennom neongatene. Hun kastet et kort blikk mot ham, før hun falt tilbake i sine egne tanker. Det var slitsomt å drømme, slitsomt å besøke alle minnene på nytt og på nytt. Til slutt kunne de fremstå som virkeligere enn selve virkeligheten. Hun reflekterte ofte omkring denne kontrasten mellom nuet og det fortidige. Alt gled over i hverandre. Det eneste som var ukjent for henne var fremtiden. Hun så frem til den drømmeløse søvnen i statistanken.

I statsistanken senket hun seg ned i den grønne guffa, koblet diodene til hodet og gjorde seg klar til mindblank-prosessen, en form for meditiativ teknologi som i sin tid var blitt fravristet tibetanske buddhistmunker ved kinesisk tortur. Den gjorde at alle tankeprosesser forstummet, og at man istedenfor å leve seg inn i minnebildene og gjenoppleve følelsene som var knyttet til dem kun observerte. «Observerte tankene lik skyer som driver forbi».

Hun var rik. Styrtrik på drømmer. Hun behøvde ikke gjøre et slag «virkelig arbeid», helt ulikt de millioner som sultet i megabyen utenfor arkologien der hun bodde. En gang i tiden hadde hun opplevd det som en grov urett.

Et av minnebildene hun av og til viste frem forestilte et fattig barn som tigger på gaten. Foreldrene til barnet, antakelig, har kappet av det venstre hånd for å skape mer sympati blant potensielle givere.

Bildet får regelmessig publikum – og henne selv – til å gråte.

Men verden er et urettferdig sted. Man kan bare drømme.

Advertisements
Dette innlegget ble publisert i Lektyre, sf, zinisme. Bokmerk permalenken.

Ett svar til En dyktig drømmer

 1. inkwell182 sier:

  Livsskive.

  Ho fekk nanodrona si til å gjere eit langsamt sveip over Nytorget frå fugleperspektiv for så å brått stupe ned og stoppe rett framfor henne og Albertine. Akkurat i det ho fraus snutten sette ho opp signaturmina si: trutmunn, flørteblink med venstre auge og peikefingeren kvilande mot høgre tinning.

  Ho spelte av snutten for seg sjølv, og konstaterte at nok ein gong trong ho ikkje filter for å framstå fabelaktig. «Trening, Brunsj med snuppene og snart heime» la ho til, i glitrande rosa Times New Romantic. Rett så nøgd med resultatet vart snutten lagt ut i straumen, og umiddelbart byrja responsen å tikke inn.

  Før dei nådde Arenaplassen hadde ho over 50 tikk, men rytmen var framleis jamn, og det ville ikkje vera overraskande om ho fekk over 1000 for denne. Og det berre for ein heilt tilfeldig snutt! Sakte men sikkert klatra ho mot topplista, og det utan å eigentleg prøve.

  Albertine hadde vore i dårleg humør heile formiddagen. Ho hadde vore ein god venn for ho, lytta og støtta, men ho hadde ikkje latt seg smitte av tungsinnet. Ho ville ikkje klart det om ho så prøvde, for ho visste at det låg ei ny floge og venta på ho i resepsjonen heime i Kjøttårnet. I kveld skulle den få hedersplassen på soveromsveggen, medand dei andre flogene hennar fekk surre omkring på kjøkkenet aleine.

  ***

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s