Problempost til Pythia

(Fra spørrespalten «Problempost til Pythia» i Morgenposten, den meningsbærende kulturavisen i Itras by)

Pythia har svar på alle spørsmål, og tar for seg utfordringer både store og små. Har du noe du lurer på? Send brev, rørpost eller telegram til Moherats allé 27, 132 Sentrum. Merk forsendelsen «Pythia».

Kjære Pythia!
Jeg er en bankfunksjonær fra Storenga, og bor i en trivelig liten villa nedenfor Itras Zoo. Alt var fryd og velstand, inntil nylig, da det begynte å vokse vinduer og speil på kjøkkenet. Det er som en skog! Naboene har fritt innsyn, og vi vet ikke vår arme råd. Men det verste av alt er at spisskammeret har begynt å konsumere maten vi legger igjen der. Hvordan bør vi best gå frem?
Vennlig hilsen “Ola Kristian”.

Kjære Ola Kristian.
Slapp av! Huset ditt har har bare blitt rammet av bygningskreft. Det er en uhelbredelig sykdom og det kommer bare til å bli flere og flere speil og vinduer. Etterhvert skulle det ikke forundre meg om dører blir sperret eller at det dukker opp en trapp til ingensteder. Til slutt vil huset enten falle sammen eller i det minste være ubeboelig. Mitt råd: Ta ut en forsikringspolise på huset før bygningkreften blir for åpenbar. Som bankmann burde dette være null problem for deg.
Arkitektoniske hilsener,
Pythia

Kjære Pythia!
Min kone er den skjønneste av skapninger, men hun ter seg så besynderlig. I det ene øyeblikket forbarmer hun seg over meg, baker kaker og steller med barna. I det neste er det som om hun blir fylt av Gudenes Vrede. Hun kaster ting veggimellom, skriker og bærer seg. Jeg ber om ditt råd.
Med vennlig hilsen, “Herr Smult”

Kjære Herr Smult.
Ta det med ro. Alle kvinner er på den måten. Det er noe vi menn bare må akseptere. Hvis det blir for vanskelig kan du gå til legen og få en resept på laudanum, en effektiv medisin for å roe ned nervene. Ta et skje laudanum hver morgen, og gi gjerne litt til din kone også for å bevare husroen.
Realitetsorienterte hilsener,
Pythia

Kjære Pythia!
Vi har nylig kjøpt en eldre villa her på Kirkehaugen, som vi er i ferd med å totalrenovere. Da vi var kommet til kjelleren fant vi ut at vi ikke var de eneste beboerne i huset: det lever en slags kjellerblekksprut der nede, som hjemsøker oss i søvne og fyller våre netter med umulig geometri. Er dette et fenomen du har hørt om tidligere, og finnes det noen presedens for hvordan man bør gå frem i slike tilfeller?
Med hilsen “H.P.”

Kjære HP.
Løsningen på ditt problem er såre enkel. Brenn huset til grunnen. Helst på en litt regntung og vindstille dag, så ikke ilden sprer seg og forstyrrer naboene.
Flammende hilsener,
Pythia

Kjære Pythia!
Jeg har en bror som er et par år yngre enn meg selv. Vi vokste opp sammen på Myntekollen, men livet har ført oss i ulike retninger. Nå lever jeg som maler på Kirkehaugen, mens han er Allviter ved Universitetet. Det siste året har jeg dog merket noe underlig: hver gang jeg ser ham fylles luften av englers vingeslag, hjertet mitt slår fortere og blodet bruser. Jeg kjenner attrå, mine lepper bever, og øynene mine blir fylt med ny glans. Tror du jeg kan ha blitt forkjølet? Er jeg simpelthen allergisk mot min egen bror? Håper du kan gi svar.
De beste hilsener “Julie”.

Kjære Julie.
Du skriver selv at dette kanskje er forkjølelse, og jeg tror du har rett. Pass på å holde føttene tørre og drikk litt varm melk med honning eller te med sitron før du legger deg om kvelden. Forkjølelse pleier å gå over i løpet av en ukes tid.
God bedring! Hilsen Pythia

Kjære Pythia!
Jeg skriver til deg fra Grelviks asyl for kriminelle sinnslidende, og forsøker etter beste evne å smugle dette brevet ut ved hjelp av en glupsk rotte jeg har temmet i løpet av de halvt dusin årene jeg har tilbragt her. Det er min mann som har fått meg innlagt mot min vilje, ene og alene fordi jeg har gjennomskuet den billedvev av løgner verden setter opp for oss. Det har seg nemlig slik: du, jeg og alt vi ser omkring oss er en fiksjon, forfattet av to skjeggete typer i en annen dimensjon. Denne innsikten har tatt livsmotet fra meg, men da jeg forsøkte å formidle det hele til min mann henviste han meg altså til dette “stedet”. Hva synes du jeg burde gjøre?
Med hilsen “Fruentimmeret”

Kjære Fruentimmeret.
Les godt gjennom det du skriver, og det vil gå opp for deg at du tar feil. Hvis to skjeggete typer i en annen dimensjon skulle ha forfattet en fortelling, ville de selvsagt ha skrevet om noe mye mer spennende enn et hysterisk kvinnfolk som for sitt eget beste har blitt lagt inn på asyl. Det sier seg selv at du er sprøyte gal. Stol på legene og din mann, de ønsker kun ditt beste.
God bedring! hilsen Pythia

Kjære Pythia!
Jeg satte meg på toget, hvorfra jeg kom vet jeg ikke. Da jeg våknet befant jeg meg i denne underlige byen. Her er så underlig. Himmelen er blodrød, mennesker oppfører seg ikke slik mennesker skal. Det er underlige dufter i luften, og drømmene mine manifesterer seg og blir til virkelighet i kaffekoppen hver morgen. Jeg vil så gjerne hjem til den virkelighet jeg trodde jeg kjente, men vet ikke min arme råd. Kan du hjelpe?
De beste hilsener, “Sigbjørn”

Kjære Sigbjørn.
Velkommen til Itras by! Alt er i den skjønneste orden, og du må bare slå deg til ro med at du aldri vil vende tilbake til den triste virkeligheten der du kom fra. Kanskje trenger du et lite opphold på Grelviks asyl før du finner deg helt til rette her i byen. Snakk med den nærmeste gardisten du finner, så kan han fortelle deg veien dit.
Inkluderende hilsener,
Pythia

Kjære Pythia!
Jeg ble født i tidenes morgen, og har nå regjert over en middelstor by som i begrenset grad eksisterer i cirka 311 år, siden min gudinne og skaper forsvant. Jeg er meget tykk, men har til gjengjeld tusen øyne jeg bruker til å plire utover all eksistens, kikke i folks drømmer, og beskue stjernenes myriader av konstellasjoner her over tårnet der jeg bor, etc, etc. Grunnen til at jeg skriver til deg er at jeg synes det begynner å bli på høy tid med ferie, men jeg vet slett ikke hvordan jeg skal komme meg unna mitt ansvar. Har du noen råd?
De beste hilsener, “Anonym”

Kjære Anonym
Å finne en god balanse mellom jobb og fritid kan være en vrien utfordring. Noen tar sine arbeidsoppgaver så innover seg at de fyller alle døgnets timer med jobb og bekymringer og utsetter alle forlystelser til en feriedag i den fjerne fremtiden. Men dette er ikke sunt for hverken sjel eller legeme, og Grelviks asyl har korridorene fulle med overarbeidede funksjonærer og kontorister som tok på seg alt for meget jobb og jobbet til fornuften helt slapp taket. Mitt råd: Ta deg en velfortjent hvil. Inviter noen venner på te og småkaker. Dra på en forestilling på kinematografen eller theater. Eller kanskje et lite lystseilas ut til Perleøyene? En liten pustepause nå og da kan holde galskapen på trygg avstand. Men hvis du kanskje allerede har mistet forstanden, så er det ingenting å bekymre deg for. Da er det bare å fortsette akkurat som før – det er for sent for deg uansett, og av hensyn til dine omgivelser så må du se å ta fatt i de mange arbeidsoppgavene som ligger og venter.
Mist ikke motet! hilsen Pythia.

Kjære Pythia!
Jeg er et mekanisk menneske med mekaniserte kamearaøyne. Jeg ser virkeligheten i sort hvitt, men skulle så gjerne vite oppleve disse såkalte “fargene” som jeg har lest så meget om. Hva bør jeg gjøre?
Hilsen “Fargeblind”

Kjære Fargeblind!
Amor Fati, er det noe som heter. “Elsk din skjebne”! Farger er, på samme måte som emosjonene jeg antar du som mekanisk mann ikke opplever: kjærlighet, omsorg, savn, sentimentalitet etc, blant faktorene som forpurrer manges hverdag og stjeler oppmerksomheten vekk fra produktivitet, disiplin og allsang. Fargene har en rekke konnotasjoner, og det er et helt symbolunivers knyttet til hver av dem som det tar en mannsalder å få noen grad av innsikt i (og selv da vet man gjerne mindre enn da man først begynte). “Blått” assosieres med bølger, manndom og kjekke matroser. “Rødt” med ild, kjærlighet, styrke. “Grønt” med vår, sjalusi, nye begynnelser. Og så videre, og så videre. Det å gå rundt å tenke på alle disse tingene leder ikke til annet enn psykoser og kunst. Du skal prise deg lykkelig over de øynene du har, min gode maskin!

(Eventuelt, og hvis du på død og liv insisterer selv etter å ha lest dette, kan du oppsøke en optiker.)

Rosa hilsener fra Pythia.

Kjære Pythia!
Jeg er en ung og pen mann i en god jobb. Men nylig mottok jeg en skrekkelig beskjed: Mine foreldre har fortalt meg at det er på tide at jeg blir gift, og jeg ble beordret om at jeg skulle fri til min egen kusine! Hun er jo hyggelig nok, men jeg trives best som en fri og frank ungkar, og vil slett ikke gifte meg. Hvordan kan jeg komme meg ut av denne forlovelsen uten å fortørne mine foreldre?
Hilsen “Ungkar 27”

Kjære Ungkar 27,
Nedenfor Kirkehaugen ligger det et tempel viet Aldora, gudinnen for trolovelser. Hvis du oppsøker den ved midnatt en kveld fullmånen står høyt på himmelen og bloter en sort geitekilling vil problemene dine løse seg til det beste for alle parter.
Offervillige hilsener,
Pythia

Kjære Pythia!
Jeg er en forfatter med skrivesperre. Vanligvis sitter jeg i fred og ro på mitt skriveværelse og skaper dikt og noveller, men i det siste har inspirasjonen blitt ødelagt av en talende ravn, som kommer flaksende og forstyrrer meg i tide og utide med kryptiske vers. Hva skal jeg gjøre?
Hilsen “Nevermore”

Kjære Nevermore
Kan det være så vanskelig? Kjøp inn noe gammelt brød hos bakeren, hell rottegift på det og legg det i vinduskarmen.
Kra-kra! Hilsen Pythia.

Kjære Pythia!
Jeg er en respektert og vellykket herremann med kone og flere elskerinner. Uheldigvis gikk en av disse tøytene hen og forelsket seg i meg, og etter litt om og men endte det hele opp med at kastet seg i Akeron og tok sitt eget liv. Det burde vært enden på visa, men det viser seg at noen elendige journalister i Primatskriket har startet å spørre og grave i denne ubetydelige hendelsen. Om min perifere rolle i denne affæren kommer frem i dagen, kan det utarte seg til en skandale! Hvordan skal jeg få dysset ned denne saken? hilsen “Monokkel og flosshatt”

Kjære Monokkel og flosshatt!
Dette er ingen ting å bekymre seg for! Sørgmodige ungpiker med brustne hjerter går omkring og drukner seg til stadighet, og din venninne er kun én i rekken. Jeg foreslår at du setter i stand noe riktig stort bladfykene i Primatskriket kan engasjere seg i istedenfor, for eksempel en bybrann, et kupp eller et veldedighetsball av noen art. Det bør ta oppmerksomheten vekk fra den druknede piken for godt.
Gordiske hilsener,
Pythia

Kjære Pythia!
Nylig ble jeg oppsøkt av en fremmed person som ga meg et tilbud jeg ikke kunne si nei til. Jeg fikk sjansen til å starte et nytt og bedre liv og de siste månedene har vært helt fabelaktige. Uheldivis har jeg begynt å få noen svært ubehagelige mareritt når jeg sover. Jeg har prøvd urtete, og unngår å spise sterk mat før leggetid, men ingenting hjelper! Hva skal jeg gjøre?
Hilsen “Skår i gleden”

Kjære Skår
Jeg har alltid hørt at mareritt skyldes dårlig mage. Du skriver at du allerede har forsøkt urtete, men har du testet en skikkelig tarmskylling hos Doktor Funkelbart? “Doktor Funkelbarts tarmskyllinger: renser ryggen og gjør Hypnos vinger skinnende blanke!”
Kjøpte og betalte hilsener fra Pythia.

Advertisements
Dette innlegget ble publisert i Itras By, Rollespill og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s